Totul despre Ciment
  • Trimite
  • Imprimare
  • Bookmark
Istoric

Cimentul este unul dintre cele mai vechi materiale de constructii din lume. Un liant hidraulic si un ingredient cheie in producerea de betoane si mortare, a intrat în folosirea pe scara larga in timpul Revolutiei Industriale.

Inceputuri...

Amestecul de var, calcar, nisip si apa a fost utilizat din cele mai vechi timpuri. Egiptenii cunosteau si au folosit acest "liant"  in urma cu 2600 de ani.

 

In primul secol al erei noastre, romanii au perfectionat acest "amestec" adaugand  materie prima vulcanica provenita din regiunea Pozzoli, rezultand un liant cu proprietati hidraulice capabil sa fie utilizat la lucrari hidrotehnice..

In mai multe orase ale Romei antice s-au descoperit vestigii arheologice care dateaza din epoca respectiva - canale de scurgere - construite din acest liant.

Hidraulicitate

Hidraulicitate  - proprietatea unui material de a se intari/rigidiza in prezenta apei

1817: Renasterea

In 1817, tânarul inginer Louis Vicat incerca sa perfectioneze proprietatile hidraulice ale unui amestec de var si cenusa vulcanica.

 

Louis Vicat a fost primul care a determinat intr-un mod precis, controlat si repetabil proportiile de calcar si dioxid de siliciu necesare pentru a obtine un amestec care, dupa ardere la o temperatura specifica si dupa un proces de macinare, se transforma intr-un liant hidraulic pentru aplicatii industriale. Cu alte cuvinte, era vorba despre ciment.

 

 Totusi, a publicat rezultatele acestei cercetari fara sa isi breveteze inventia...

Stiati ca...?

Louis Vicat: un geniu recunoscut  

 

In 1839, Honoré de Balzac scria in „Le Cure du Village", „Care va fi recompensa lui Vicat, acela dintre noi care a adus singurul progres real in stiinta practica a constructiilor?"

 

Gustave Eiffel a gravat numele lui Vicat alaturi de cele ale altor 71 de ilustri oameni de stiinta si ingineri pe friza de deasupra primului etaj al Turnului Eiffel din Paris.

 

Secolul 19: Industrializarea

Scotianul Joseph Asdin a redefinit compozitia cimentului dezvoltata de Louis Vicat si, in 1824, a depus o cerere de brevet pentru cimentul cu priza lenta. L-a denumit ciment Portland, datorita  asemarii culorii si calitatii cimentului intarit cu piatra de Portland -un calcar exploatat in DORSET.

 

Prima uzina de ciment din Franta a fost construita in 1846 la Boulogne sur Mer. In 1868, Lafarge a inceput sa produca ciment la Teil, in Ardeche.

 

Utilizarea cimentului a luat avant odata cu dezvoltarea unor procese moderne si mai rapide de fabricare.

The first bagging machines, Spain

Tuful vulcanic si clincherul

Tuful (pozzolan) este o roca vulcanica al carei nume provine din regiunea Pozzouli, din apropiere de Napoli. Aceasta roca era utilizata de romani pentru a produce ciment.

 

Clincherul, principalul ingredient al cimentului modern, este un amestec de calcar, marnocalcar  si argila, ars la o temperatura foarte ridicata prin procesul industrial reproducandu-se obtinerea unui material cu proprietati  similare cu ale tufului  vulcanic utilizat in trecuturi.

Secolul 20: inovatii semnate Lafarge

Lafarge a realizat 2 descoperiri importante care au marcat inceputurile secolului 20:

  • descoperirea cimentului alb, care foloseste caolin in loc de argila. Acest ciment are aceeasi rezistenta ca si un ciment gri comparabil, insa are calitati estetice mult mai bune;
  • descoperirea Ciment Fondu® in 1908 de catre Jules Bied, directorul laboratorului de cercetare Lafarge. Acest ciment, obtinut din calcar si bauxita, rezista la medii agresive si temperaturi ridicate. Este un material foarte versatil si poate fi utilizat ca liant de inalta performanta sau reactant chimic intr-o gama larga de aplicatii.

In prezent, Lafarge isi continua activitatile de cercetare, dezvoltare si inovatie, in scopul imbunatatirii continue a proprietatilor cimentului si dezvoltarii de noi lianti hidraulici.

 

Bauxite

Bauxita este un minereu de aluminiu. Este denumit dupa satul Baux-de-Provence, Franta, unde a fost descoperit.

  • Trimite
  • Imprimare
  • Bookmark

Ecologie industriala

Actionam pentru pastrarea unui echilibru intre interesele industriale si conservarea ecosistemelor naturale.


Aflati care sunt activitatile desfasurate de Lafarge pentru protejarea mediului si conservarea ecosistemelor  naturale. 

Retele de socializare